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Claim of:

BEFORE THE
COMMISSION ON STATE MANDATES

STATE OF CALIFORNIA

Centinela Valley Unified)
School District )
Claimant )

No. CSM-4422
Education Code
Sections 51201.5 and 51229.8
Chapter 818, Statutes of 1991
AIDS Instruction

DECISION

The attached Proposed Statement of Decision of the Commission on

State Mandates is hereby adopted by the Commission on State

Mandates as its decision in the above-entitled matter.

This Decision shall become effective on February 25, 1993.

IT IS SO ORDERED February 25, 1993.
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Claim of:

BEFORE THE
COMMISSION ON STATE MANDATES

STATE OF CALIFORNIA

1 No. CSM-4422
Centinela Valley Unified) Education Code
School District > Sections 51201.5 and 51229.8
Claimant > Chapter 818, Statutes of 1991

1 AIDS Instruction

PROPOSED STATEMENT OF DECISION

This claim was heard by the Commission on State Mandates

(Commission) on January 21, 1993, in Sacram nto, California,

during a regularly scheduled hearing.

Ms. Theresa Della Gatta and Ms. Carol Miller appeared on behalf

of Centinela Valley Union High School District. Mr. James Apps

appeared on behalf of Department of Finance.

Evidence both oral and documentary having been introduced, the

matter submitted, and vote taken, the Commission finds:
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1 !I ISSUES
I I2

3 Do the provisions of Education Code sections 51201.5 and 51229.8,

4 as added by Chapter 818, Statutes of 1991, impose a new program

5 or higher level of service in an existing program on school

6 districts, within the meaning of Government Code section 17514

7 and section 6, article XIIIB of the California Constitution?

8

9 If so, are school districts entitled to reimbursement pursuant to

1 0 section 6 of article XIIIB?

BACKGRQUND AND FINDINGS QF FACT

13

14 Centinela  Valley Union High School District filed this test claim

15 with the Commission on July 13, 1992.

16

17 The elements for filing a test claim, as specified in

18 section 1183  of Title 2 of the California Code of Regulations,

19 were satisfied.

20

21 The claimant alleged that Education Code sections 51201.5 and

22 51229.8, as added by Chapter 818, Statutes of 1991,

23 (Chapter 818/91)  results in a reimbursable state mandated program

24 by requiring school districts to provide AIDS prevention

25 instruction to all pupils in grades 7 through 12, and to provide

26 in-service training to all teachers who provide AIDS prevention

27 instruction.

28
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1 Education Code section 51201.5, as added by Chapter 818/91,

2 states in pertinent part:

3

4 "(a) Commencing in the 1992-93 school year, school

5 districts shall ensure that all pupils in grades 7 to '

6 12, inclusive, or equivalent thereof, except as

7 otherwise provided in subdivision (c); receive AIDS

8 prevention instruction from adequately trained

9 instructors in appropriate courses. Each pupil shall

10 receive the instruction at least once in junior high or

a1 middle school and once in high school. For purposes of

12 this subdivision, %school  district' includes county

13 boards of education, county superintendents of schools,

14 and the State Schools for the Handicapped.

15

16 quired AIDS prevention instruction shall

17 accurately reflect the latest information and

18 recommendations from the United States Surgeon General,

19 Federal Centers for lPisease Control, and the National

20 Academy of Sciences, . e .

21

22 (c) The governing board of each school district, each

23 county board of education, and each county

24 superintendent of schools, as applicable, shall provide

25 the parent or guardian of each pupil in grades 7 to 12,

26 inclusive, or the equivalent thereof, with written

27 notice explaining the purpose of the AIDS prevention

28 instruction. . . .
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The notice shall specify that any parent or guardian

may request that his or her child or ward not receive

instruction in AIDS prevention. No pupil shall attend

the AIDS prevention instruction if a written request
1,

F that he or she not attend has been received by the

school. . . .

(d) All school districts shall ensure all of the

following:

11

12
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(1) That instructional materials related to th

instruction are available.

(2) That these instructional materials are

appropriate for use with pupils of various ages

and learning abilities.

(3) That these instructional materials may be

used effectively with pupils from a variety of

ethnic, cultural, and linguistic backgrounds, and

special needs."

The Commission found that under prior law, school districts were

not required to ensure that students receive specific instruction

relating to AIDS prevention.

While the claimant did not appear to allege that providing the

actual classroom instruction in AIDS prevention imposes a

4
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reimbursable state mandated program upon school districts,

nonetheless, the Commission believed it was appropriate to

address this issue.

At the Commission's May 30, 1991 hearing, the Commission noted:

"IAt its February 28, 1991, hearing, the Commission

adopted an amendment to the parameters and guidelines

for Emergency Procedures, Earthquakes and Disasters

pursuant to Chapter 1659/84. The amended parameters

and guidelines did not permit reimbursement for

in-classroom teacher time involved in instructing

students on emergency procedures. The discussions

surrounding this matter focused on the situation where

teachers provide instruction in the classroom on

earthquake safety procedures. In such a situation

there is no corresponding time incr ase in the school

ay and therefore no increased costs to %he school

district. In essence, a finding of fact was made that

no increased school teacher labor cos%s were incurred

by the school district because the school day remained

the same before and after the performance of emergency

procedures and no new teachers were added. Therefore,

there are no f~o~%~  mandated by the state', pursuant to

Governmen%  Code section 1753.4, subject to state

reimbursement/

Sased on the above, ,the Commission found that providing in-
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classroom AIDS prevention instruction to students does not impose

increased or additional costs on school districts since school

districts do not extend the school day or add new teachers to

comply with the mandated requirements of this statute.

Finally, the Commission found that under prior law school

districts were not required to provide written notification of

AIDS prevention instruction to students and their parents or

guardians.

Education Code section 51229.8, as added by Chapter 818/92,

states in pertinent part:

'@County offices of education and school districts,

through regional planning, joint powers agreements, or

csntract  services, shall cooperatively plan and conduct

in-service training to all teachers and school

e loyees who provide AIDS prevention instruction.

This in-service training shall be conducted

periodically to enable staff to remain current with new

developments in the scientific understanding of AIDS as

well as with new prevention education techniques. In-

service training shall be voluntary for teachers or

school employees who have demonstrated expertise or

have already received in-service training by the State

Department of Education or the federal Centers for

Disease Control, or other appropriate agency or group.
II. . .
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1 The claimant requested that the staff's recommendation be

2 expanded to include a finding that the cooperative planning

3 needed to develop the in-service training for teachers and school

4 employees who provide AIDS prevention instruction and the

5 selection of AIDS prevention instruction materials results in a

6 new program or higher level of service in an existing program,

7 within the meaning of Government Code section 17514 and

8

I/

section 6, article XIIIB of the California Constitution.

9

10 The Commission found that staff's recommendation should be

11 expanded to include a finding that the cooperative planning of

12 the in--service training and the selection of AIDS instruction

13 materials results in a reimbursable state mandated program.

14
I

15 The Commission noted that under prior law, school districts were

16 requir d to inform their employees at least annually on AIDS

17 related information provided by the Department of Education.

18

19 SpecificalLy, the Commission observed that Health and Safety

-20
I
Code sections 199.81 and 199.82 state:

21

22 ?IThe State Department of Education shall provide

23 information to school districts on acquired immune

24 deficiency syndrome (AIDS), and AIDS-related

25 conditions, .and on Hepatitis B. This information shall

26 include, but not be limited to, any appropriate methods

27 school employees may employ to prevent exposure to AIDS

28 and Hepatitis B, including information concerning the
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availability of a vaccine to prevent contraction of

Hepatitis B, and that the cost of vaccination may be

covered by the health plan benefits of the employees.

This information shall be compiled and updated

annually, or if there is new information, more

frequently, by the State Department of Education in

conjunction with the State Department of Health

Services and in consultation with the California

Conference of Local-Health Officers. In order to

reduce costs, this information may be included as an

insert with other regular mailings to the extent

practicable, and the information required to be

rovided on Hepatitis B shall be rovided in

njunction  with the information required to b

provided on AIDS.

YSchool districts shall inform th ir employees

annually, or if there is new information, more

frequently, of the inform tion compiled by the State

artment of Education ursuant to Section 199,81Jf

3owever, the Commission found that this prior law did not

specifically  require school districts to provide in-service

:raining to teachers and school employees who rovide the AIDS

evention instruction to the students.
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The Commission determines that it has the authority to decide

this claim under the provisions of Government Code sections 1750

and 17551, subdivision (a) e

CONCLUSION

The C~~issi~~  concludes that the provisions of Education Code

sections 51201.5 and 51229,8, as added by Chapter 818/91,_which

require chool districts to provide AIDS prevention instruction

upils in grades 7 through 12; to cooperatively plan and

csnduct  in-service trainin for all teachers and school employees

who provide WIDS prevention instruction; to provide appropriate

aritten notice explaining the purpose of the AIDS prevention

instruction to students and their parents or guardians; to

participate  in the selection and purchase of AIDS instructional

naterials, results in a new program or higher level of service in

.

E

r

24 an existing program, within the meaning of Government Code

25 section 17514 and section 6, article XIIIB of the California

26 Constitution.

27

28 The Commission also concludes that providing in-classroom AIDS

9

APPLICABLE LAW RELEVANT TO THE DETERMINATION

OF A REIMBURSABLE STATE MANDATED PROGRAM

Government Code section 17500 and following, and section 6,

article XIIIB of the California Constitution and related case

law.
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prevention instruction to students does not impose increased or

additional costs on school districts.

Therefore, the claimant is directed to submit parameters and

guidelines, pursuant to Government Code section 17557 and

Title 2, California Code of Regulations, section 1183.1, to the

Commission for its consideration.

The foregoing determination pertaining to Education Code

sections 51201.5 and 51229.8, is subject to the following

conditions:

determination of a reimbursable state mandated

m does not mean that all increased costs claimed

reimbursed. Reimbursement, if any, is subject

to co ission apprsva1 of arameters  and guidelines for

imbursement of the mandated program; approval of a

statewide cost stimate; a specific legislative

appropriation for such purpose; a timely-filed claim

for reimbursement; and subsequent review of the claim

by the State Controller% Office.

If the statewide cost estimate for this mandate does

not exceed one million dollars ($l,OOO,OOO)  during the

first twelve (12) month period following the operative

date of the mandate, the Commission shall certify such

estimated amount to the State Controller's Office, and

the State Controller shall receive, review, and pay
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claims from the State Mandates Claims Fund as claims

are received. (Government Code section 17610.)
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